Hasznos

3+1  veszélyforrás, ami a kutyákra leselkedik tavasszal

A tél végével és a jó idő érkezésével, a kutya egészségét veszélyeztető tényezők is felbukkannak. A tavasz kezdetével a kutyák egyre több időt töltenek a szabadban és ez által fogékonyabbá válnak kellemetlen és súlyossá válható egészségügyi problémákra.

Összeszedtük a 4 legjelentősebb rizikó faktort, és azt, hogy mire figyeljünk tavasszal.

1. Szúnyogok, kullancsok, bolhák

Ezek az élősködők, mint hívatlan vendégek bukkannak fel és szaporodnak el a hőmérséklet emelkedésével. A szúnyogok által terjesztett legsúlyosabb betegség a szívféreg. Évekkel ezelőtt, csak a Mediterrán országokban volt számottevő veszélyforrás, azonban az általános felmelegedés miatt, hazánkban is egyre gyakrabban fordul elő. Kezelés hiányában, végzetes lehet.

A kullancsok a kutyatartók örök rémálma. Harapásukkal különböző vírusokat és baktériumokat juttathatnak a kutya bőrébe és vérébe, amelyekből betegségek alakulhatnak ki. A három legismertebb és legrettegettebb betegség a Babesiosis (Babézia), Lyme-kór és Agyvelő- és agyhártyagyulladás. Mindhárom nagyon súlyos és végzetes lehet időben megkezdett megfelelő kezelés nélkül.

Bár úgy tűnhet, hogy a bolhák okozta tünetek eltörpülnek a korábbi betegségekhez képest, sohasem szabad elhanyagolni, mert a folyamatos vakaródzás miatt kialakulhat súlyos bőrgyulladás, és kevesen tudják, de a bolha hordozója lehet egy fajta galandféregnek.

Minden esetben a megelőzés a legfontosabb. Rengeteg megelőzést segítő termék létezik, és számos betegség megelőzhető védőoltással. De még ezek helyes használata mellett is ébernek kell lenni, mert főleg a kullancsokra igaz, hogy nagyon gyorsan alkalmazkodnak a különböző ellenszerekhez. Mindennap célszerű átkefélni a kutya bundáját és átvizsgálni, hogy nincs e benne kullancs, amit azonnal el kell távolítani. Minden körül tekintés ellenére is adódhat baj, amikor a legfontosabb az azonnali cselekvés és szakszerű ellátás. Ezért mindig figyelni kell kedvencünket, mert sokszor az egyértelmű tüneteket apró jelek előzik meg, mint például hangulatváltozás, étvágytalanság. Inkább forduljunk állatorvoshoz banálisnak tűnő okkal, minthogy későn kérjünk segítséget. Sok Babéziás kutya életét mentette már meg figyelmes gazdi, akikben felmerült a gyanú pusztán azért, mert kutyájuk kedvtelen volt. A sokáig tünetmentesen lappangó betegségek ellen, pedig a rendszeres állatorvosi ellenőrzéssel védekezhetünk.

2. Hirtelen megerőltetés

A jó időben, szívesen megyünk a szabadba hosszabb túrákra kedvenceinkkel. Hirtelen mindenki szeretne kimozdulni a téli lustaságból és megszabadulni a télen lerakódott felesleges súlytól. Azonban az állóképességet és erőnlétet fokozatosan kell újra felépíteni. Egy hobby kutyának, aki télen általában kevesebbet mozog, időre van szüksége, hogy alkalmazkodjon az új életritmushoz, főleg ha idősebb. Ne kezdjünk 10 km-es túrákkal, maratoni labdázással vagy frizbizéssel. Tavasszal találkoznak az állatorvosok a legtöbb ficammal, rándulással és húzódással. A fokozatos terheléssel elkerülhetjük a sérüléseket és fájdalmakat. A melegben ne felejtkezzünk el gondoskodni kutyánknak itató edényről, ha kirándulni megyünk, és persze pár finom jutalom falat is legyen mindig a tarsolyunkban.   

3. Allergia

Akárcsak az embereknél, a kutyáknál is egyre gyakrabban fordul elő. A pollen és a virágzó növények irritálhatják kedvenceinket akárcsak a rovarcsípések. A kutya bőre begyulladhat, fájdalmat és folyamatos viszketést eredményezve. Súlyosabb esetben könnyezést és nehézlégzést is okozhat az allergia. Aki allergiás, az tudja mennyire kellemetlen, és ez a kedvencünknél sincs másképp. Enyhébb esetekben jó megoldás lehet egy olyan termék, amelynek bőrnyugtató hatása van, és ezáltal megszünteti a vakaródzást. Súlyosabb esetben, azonban állatorvoshoz kell fordulni.

4. A ráadás a Húsvét

Viccnek tűnik, de mégsem az. Húsvétkor finomabbnál finomabb falatok és csoki nyuszik/tojások hada vesz minket körbe, amelyek kedvenceink számára is nagyon csábítóak. Ki az, aki nem gyengül el a sóvár szemek láttán?! Egy-egy falat sonka vagy főtt tojás belefér, de a csokoládé méreg a kutyának. Minél sötétebb a csoki, annál károsabb. A csokoládé egyik fő alkotóeleme a teobromin és tartalmaz koffeint is. Minél több kakaót tartalmaz egy csoki, annál több teobromin van benne.  Ezek a serkentőszerek, kifejezetten ártalmasak a kutyákra nézve, mert szervezetük sokkal lassabban bontja le, mint az emberé. A tejcsoki kevésbé ártalmas, amíg a fehér csoki szinte alig tartalmaz kutyák számára káros teobromint. Összehasonlítás képen, egy 30 kg-os kutyának a halálos tejcsoki adag kb 1,7-1,9  kg, amíg a fekete csoki esetében, ez 20 dkg! Bárhogy is legyen, az édesség haszontalan és káros a kutyára nézve. A húsvéti csokis kosarat olyan helyre kell tenni, ahol egy óvatlan pillanatban nem tudja rávetni magát kedvencünk. Ha mégis úgy véled, hogy kutyád nagy mennyiségű magas kakaó tartalmú csokit evett, fordulj állatorvoshoz. Valószínűleg úgyis hányni fog előbb utóbb, de az orvos szakszerűen tudja majd kezelni. A csoki mérgezés tünetei lehetnek hányás, hasmenés, hiperaktivitás, duzzanatok megjelenése, szapora szívverés és nyáladzás, amelyek a csoki fogyasztást követően 2-24 órán belül jelentkezhetnek.

Ne feledjétek a megelőzéssel és fokozott figyelemmel tehetünk a legtöbbet kutyánk egészségéért. A UniQ táplálék kiegészítő olajok a gyógynövények erejével segítenek a megelőzésben és a kellemetlen tünetek kezelésében. Az Insect Free hatékonyan segít távol tartani a rovarokat és nyugtatja az irritált bőrt. A Skin&Coat pedig az allergia okozta bőr irritációt enyhíti és táplálja a száraz, fénytelen bundát.

Tavaszra ajánlott termékek:

UniQ Insect Free rovar és kullancs elleni táplálék kiegészítő olaj

UniQ Skin&Coat bőr és szőr védő táplálék kiegészítő olaj